Friday, February 12, 2016

10 Cara untuk Mencegah Jerawat

1. Pastikan wajah anda bersih. Sama ada atau tidak anda mempunyai jerawat, ia adalah penting untuk mencuci muka anda dua kali sehari untuk membuang kekotoran, sel-sel kulit mati, dan minyak tambahan dari permukaan kulit anda. Membasuh lebih kerap daripada dua kali sehari tidak semestinya lebih baik; ia boleh mendatangkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan. Gunakan panas, tidak panas, air dan pembersih wajah yang sederhana. Menggunakan sabun yang keras (seperti sabun badan deodoran) boleh mencederakan kulit sudah radang dan menyebabkan lebih banyak kerengsaan.

Elakkan menggosok kulit anda dengan kasar dengan tuala kecil yang, pengelupasan sarung tangan, atau loofah (span kasar bertekstur). Basuh perlahan-lahan dengan tangan yang bersih atau kain yang sangat lembut. Sentiasa bilas dengan bersih, dan keringkan muka dengan tuala yang bersih. (Suppose tuala dalam hamper pakaian, tuala kotor menyebarkan bakteria.)

2. Melembapkan. Banyak produk jerawat mengandungi bahan-bahan yang kering kulit, jadi sentiasa menggunakan pelembap yang mengurangkan kekeringan dan kulit mengelupas. Cari "bukan komedogenik" pada label, yang bermakna ia tidak boleh menyebabkan jerawat. Terdapat pelembap dibuat untuk berminyak kering, atau kulit kombinasi.

3. Cuba produk jerawat over-the-kaunter. Produk-produk ini jerawat tidak memerlukan preskripsi. Mereka mungkin mempunyai bahan-bahan seperti peroksida benzoyl, asid salisilik, asid Glycolic, atau asid laktik, yang bakteria membendung dan mengeringkan kulit anda. Mulakan dengan jumlah yang kecil pada mulanya. Kemudian anda boleh menyesuaikan berapa banyak yang anda gunakan dan berapa kerap, bergantung kepada berapa banyak mengelupas atau pengeringan yang anda ada. Menggunakan produk-produk ini dengan berhati-hati jika anda mempunyai kulit sensitif.

4. Gunakan solek berhati-hati. Dalam pelarian, elakkan memakai asas, serbuk, atau merah. Jika anda melakukan memakai mekap, mencucinya pada akhir hari. Jika boleh, memilih kosmetik bebas minyak tanpa pewarna ditambah dan bahan kimia. Memilih solek yang dilabelkan sebagai "noncomedogenic," yang bermakna ia tidak boleh menyebabkan jerawat. Baca senarai ramuan pada label produk sebelum membeli.

5. Watch apa yang anda masukkan pada rambut anda. Elakkan daripada menggunakan minyak wangi, minyak, pomades, atau gel pada rambut anda. Jika mereka mendapatkan di muka anda, mereka boleh menyekat liang-liang kulit anda dan merengsakan kulit anda. Gunakan syampu lembut dan perapi. rambut berminyak boleh menambah minyak pada muka anda, supaya mencuci rambut anda dengan kerap, terutamanya jika anda melanggar. Mempunyai rambut panjang? Pastikan ia ditarik dari muka anda.

6. Pastikan tangan anda dari muka anda. Elakkan daripada menyentuh muka anda atau mengampu pipi atau dagu anda di tangan anda. Bukan sahaja boleh anda menyebarkan bakteria, anda juga boleh merengsakan kulit muka yang sudah radang. Jangan sekali-kali memilih atau pop jerawat dengan jari anda, kerana ia boleh membawa kepada jangkitan dan parut.

7. Tinggal daripada matahari. sinar ultraviolet matahari boleh meningkatkan keradangan dan kemerahan. Sesetengah ubat-ubatan jerawat boleh membuat kulit anda lebih sensitif kepada cahaya matahari. Hadkan masa anda di matahari, terutama di antara jam 10:00 dan 02:00, dan memakai pakaian pelindung, seperti baju lengan panjang, seluar, dan topi meter lebar. Sama ada anda mempunyai jerawat atau tidak, sentiasa memohon pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih tinggi sekurang-kurangnya 20 minit sebelum terdedah kepada cahaya matahari. Cari "bukan komedogenik" pada label pelindung matahari untuk membuat jerawat baru kurang. Membaca bahan-bahan pada label produk itu untuk mengetahui apa yang anda meletakkan pada kulit anda.

8. Memberi makan kulit anda. Kebanyakan pakar bersetuju bahawa makanan tertentu, seperti coklat, tidak menyebabkan jerawat. Namun, ia masuk akal untuk mengelakkan makanan dan sampah berminyak makanan dan menambah buah-buahan segar dan sayur-sayuran dan bijirin penuh untuk diet anda.

9. Latihan setiap hari. Senaman yang kerap adalah baik untuk seluruh badan anda, termasuk kulit anda. Apabila anda bersenam, elakkan memakai pakaian atau menggunakan peralatan senaman yang menggosoknya kulit anda dan boleh menyebabkan kerengsaan. Mandi atau mandi selepas senaman.

10. Chill! Beberapa kajian mengaitkan tekanan dengan keterukan jerawat atau jerawat. Tanya diri anda apa yang membuat anda rasa tertekan. Kemudian mencari penyelesaian menghilangkan jerawat.
Apabila ragu-ragu, semak dengan doktor kulit untuk melihat jika anda memerlukan lebih banyak rawatan untuk mencegah atau menghentikan jerawat.